skolica logo

Google play

Papirnata čaša kao lonac?

Papirnata čaša kao lonac?

Zamisli da sa svojom obitelji ili prijateljima želiš kampirati i za večeru trebaš skuhati vrući čaj. Ali joj — sjetili ste se, doduše, ponijeti prijenosno kuhalo, ali ste, nažalost, zaboravili ponijeti lonac i bilo što slično! Znači li to da možete zaboraviti na čaj? Nipošto! Sljedeći nam pokus pokazuje da vodu možeš zakuhati i u papirnatoj čaši!

OPREZ: TIJEKOM OVOGA POKUSA RADIŠ S VATROM PA UZ TEBE OBVEZNO MORA BITI ODRASLA OSOBA!

Materijal:

  • 1 velika papirnata čaša (na dnu ne smije imati rubove koji strše jer se mogu zapaliti!)
  • 1 plinsko kuhalo
  • 1 metalni štapić
  • 2 grane jednake duljine
  • džepni nožić (primjerice, sklopivi nožić)
  • šibice
  • voda

Postupak: Džepnim nožićem blizu gornjeg ruba papirnate čaše (otprilike jedan prst ispod ruba) izreži dvije rupe, jednu nasuprot drugoj. Zatim uzmi dvije grane i svaku na jednome kraju nožićem zareži, a na drugom zašilji. Taj kraj zabij u zemlju, tako da grane stoje jedna nasuprot drugoj i da između njih stane kuhalo. Papirnatu čašu napola napuni vodom. Zatim provuci metalni štapić kroz rupe u rubu čaše i zaglavi ga u zarezani gornji kraj grana, tako da čaša visi iznad kuhala. Sada uključi kuhalo. Što će se dogoditi?

Rezultat: Zvuči nevjerojatno, ali čaša neće izgorjeti, čak ni nagorjeti, a voda će nakon nekog vremena uistinu zakuhati! Naime, plamen zagrijava dno čaše, nakon čega toplina prelazi na vodu, inače kuhanje ne bi bilo moguće. Na 100 Celzijevih stupnjeva voda u čaši počinje vreti. Temperatura se sada više ne povećava jer voda počinje isparavati. Međutim, papir gori tek na višim temperaturama te se papirnatoj čaši ništa neće dogoditi.

Ipak, oprez: kad sva voda ispari, temperatura u papirnatoj čaši može dalje rasti, pa se ona naposljetku ipak može zapaliti!

Ostali pokusi