skolica logo

Google play

Premium Školica oglasi

Nudim pomoć u izradi PowerPoint prezentacija  na području cijele Hrvatske. Dogovor online. Cijena ovisi o broju slajdova i složenosti izrade prezentac

Vruće!

Vruće!

Svejedno je li riječ o mlijeku, juhi ili kakau --- prvim si gutljajem gotovo uvijek opečeš usta. Jesi li naprosto previše proždrljiv ili su, možda, vruće juhe i napitci gore uvijek topliji? Ovaj će ti prvi pokus pokazati što se skriva iza zagonetke vječito vrućeg kakaa.

Materijal:

  • 1 visoka, velika staklenka za zimnicu
  • 1 mala, uska staklenka za marmeladu
  • 1 komad užeta (duljine oko 30-40 cm)
  • crvena vodena boja (iz pribora za likovni)
  • vruća voda

Postupak: Zaveži uže oko grla staklenke za marmeladu, tako da staklenku njime možeš objesiti u staklenku za zimnicu. Napuni veliku staklenku hladnom vodom iz slavine. Sada u malu staklenku ulij vruću vodu i dodaj malo crvene boje iz svojeg kompleta vodenih boja. Boja se miješa s vodom, koja poprima lijepu, jarkocrvenu nijansu. Sad uhvati uže i manju staklenku uroni u veću, pazeći pritom da se ne prevrne.

Što se zbiva?

Rezultat: Cim manju staklenku uronimo u veću, primjećujemo da se crvena boja diže. To neće prestati ni kad staklenka za marmeladu stigne do dna veće staklenke. Poslije nekoliko minuta vidimo da se sva boja skupila na vrhu staklenke za zimnicu. To je zato što se pri zagrijavanju tvari uvijek šire. Zagrijane tekućine i plinovi stoga se uvijek uzdižu.

Isto se zbiva u tvojoj šalici kad srčeš vruće mlijeko - zbog toga je prvi gutljaj uvijek osobito vruć. Ako počneš puhati na površinu, gornji će se sloj tekući- ne ohladiti i potonuti. Zatim se na vrh ponovno diže toplije mlijeko i cijeli proces započinje ispočetka. Hlađenje možeš ubrzati miješanjem žlicom, kako bi se razmjena topline s površinom odvijala brže.

A jeste li znali da...?

... takvo kretanje tekućine ima važnu ulogu u svim vodama? Tako se tijekom zime hlade jezera i rijeke, prije nego što se smrznu. (Činjenica da se ne smrzavaju do dna ima drugi razlog; o tome ćeš više saznati tijekom pokusa »Topljenje kockice leda« ) Iz istoga se razloga u proljeće vode jednako sporo zagrijavaju: Sunčeve zrake vodu odozgo mogu tek postupno ugrijati. Kako se Sunce zatim sve više uspinje na nebu, tako sve jače grijeljeti su temperature mora, rijeka i jezera najviše.

Ostali pokusi