skolica logo

Google play

U krugu prirodnih pojava - Ciklusi u prirodi (priroda 6. razred)

U krugu prirodnih pojava - Ciklusi u prirodi  (priroda 6. razred)

Vježbe za ispit iz prirode za 6. razred iz lekcije U krugu prirodnih pojava - Ciklusi u prirodi.

Četiri vježbe/kviza.

1. vježba - podlekcija Zemlja kao svemirski putnik

Što su cikličke pojave? Kako još nazivamo cikličke pojave? Koliko je vremena Zemlji potrebno za jedan obilazak oko Sunca? Kako nazivamo jedan ciklus kruženja Zemlje oko Sunca? Zašto je svaka četvrta godina prijestupna? Oko čega se istodobno Zemlja okreće dok kruži oko Sunca? Je li Zemljina os okomita na stazu Zemljina kruženja oko Sunca? Koliko je vremena Zemlji potrebno za jedan okret oko svoje osi?  Koja je posljedica okretanja Zemlje oko svoje osi? Zašto dolazi do izmjene dana i noći kao posljedice okretanja Zemlje oko svoje osi? Bi li život na Zemlji bio moguć kada se Zemlja ne bi okretala oko svoje osi? Zašto ne bi bio moguć život na Zemlji ako se Zemlja ne bi okretala oko svoje osi? U kojem slučaju Sunčeve zrake će na određenom području Zemlje doprinijeti većoj svjetlosti i toplini? Zašto je dnevna temperatura zraka u pravilu najviša u podne? Zašto Zemlja tijekom godine dolazi u različite položaje u odnosu na Sunce? Koje još posljedice tijekom godine uzrokuju različiti položaji Zemlje u odnosu na Sunce, odnosno blago nagnuta Zemljina os? Kakav je kut upada Sunčevih zraka ljeti na našem području? Kakav je kut upada Sunčevih zraka zimi na našem području?

Na ova pitanja odgovori u kvizu koji je pred tobom. Provjeri svoje znanje i pripremi se za ispit.

Odaberi jedan ili više točnih odgovora.

Nakon riješenog kviza riješi vježbe za provjeru znanja ostalih podlekcija koje se nalaze ispod.

2. vježba - podlekcija Zemlja u zračnom omotaču

Kako se naziva zračni omotač kojim je okružena Zemlja? Kruži li zračni omotač zajedno sa Zemljom oko Sunca? Što oko Zemlje zadržava čestice plinova koje se nalaze u sastavu atmosfere? Sastoji li se atmosfera od jednog sloja ili više slojeva? Koji sloj atmosfere je navažniji za živa bića na Zemlji?  Kako atmosfera održava temperaturu Zemlje povoljnom za život? Zašto bez atmosfere ne bi bio moguć život na Zemlji?  U kojem sloju atmosfere se nalazi najviše zraka? U kojem području Zemlje Sunčeve zrake padaju pod najvećim kutom tijekom godine?  Koju pojavu uzrokuje nejednako zagrijavanje zraka? Zašto dolazi do zračnog strujanje uslijed nejednakog zagrijavanja zraka? Zašto se topli zrak podiže uvis?Pokreće li energija koja dolazi od Sunca i kruženje vode u prirodi? Što se događa s vodom iz vodenih površina i tla pod utjecajem Sunčeve energije? Kako biljke sudjeluju u kruženju vode? Što se događa tijekom strujanja vode kroz biljku? Kako biljka ispušta višak vode? Koji zrak može primiti više vodene pare? Što se događa s toplim zrakom obogaćenim vodenom parom? Što se događa s toplim zrakom obogaćenim vodenom parom koji se uzdigao u visine? Što se događa s vodenom parom u zraku koji se ohladio u visinama? Što se događa s oblacima kada otežaju? Zašto u pustinjama dolazi do velikih temperaturnih razlika između dana i noći? Zašto su na područjima Zemlje gdje su velike površine prekrivene šumama češće kiše?

Na ova pitanja odgovori u kvizu koji je pred tobom.

Odaberi jedan ili više točnih odgovora.

Nakon riješenog kviza riješi vježbe za provjeru znanja ostalih podlekcija koje se nalaze ispod.

 

3. vježba - podlekcija Zemljin prvi susjed

Što su prirodni sateliti? Kako se zove Zemljin prirodni satelit? Zašto Mjesec sa Zemlje vidimo u različitim oblicima? O čemu ovisi oblik Mjeseca koji vidimo? Kako nazivamo različite položaje Sunca, Zemlje i Mjeseca? Koliko približno traje vremensko razdoblje potrebno za izmjenu jedne osnovne Mjesečeva mijene u drugu? Koliko približno traje vremensko razdoblje potrebno za izmjenu sve četiri osnovne Mjesečeva mijene? Djeluje li na Zemlju privlačna sila Mjeseca? Koja privlačna sila je jača, Mjesečeva ili Sunčeva? Zašto? Koja pojava nastaje kao posljedica djelovanja privlačnih sila Sunca i Mjeseca? Koliko približno traje vremensko razdoblje potrebno za izmjenu plime i oseke?

Na ova pitanja odgovori u kvizu koji je pred tobom.

Odaberi jedan ili više točnih odgovora.

Nakon riješenog kviza riješi vježbe za provjeru znanja ostalih podlekcija koje se nalaze ispod.

4. vježba - podlekcija Putovanje u godišnjim dobima

Zbog čega su tijekom godine određeni dijelovi Zemlje različito izloženi Sunčevoj energiji? U kojem polažaju će sjeverna polutka primati više Sunčeve energije od južne polutke? Koja dva godišnja doba se izmijenjuju u žarkom pojasu? Koliko traje noć i dan tijekom cijele godine u žarkom pojasu? Koliko godišnjih doba se izmijenjuje u umjerenom pojasu? Koliko traje svako godišnje doba u umjerenim pojasevima? U kojim godišnjim dobima obje Zemljine polutke su jednako obasjane te noć i dana traju podjednako? Koje godišnje doba je kod nas kada Sunce obasjava južnu polutku znatno više nego sjevernu?  Koje je godišnje doba u Australiji kada je kod nas ljeto? Kojeg datuma počinje proljeće? Kojeg datuma počinje ljeto? Kojeg datuma počinje jesen? Kojeg datuma počinje zima? U kojem sloju atmosfere se zbivaju promjene koje oblikuju vremenske prilike na Zemlji? Koliko se posto zraka nalazi u najnižem sloju atmosfere? Što se još osim 90% zraka nalazi u najnižem sloju atmosfere? Kako se zovu stručnjaci koji redovito prate i mjere atmosferske pojave? Što je vremenska prognoza? Što je vrijeme? Kako se određuje klima nekog područja? Koja padalina nastaje kada topli ljetni zrak, bogat vodenom parom, u visinama naglo prolazi kroz područje hladnog zraka i pritom se hladi? Koja padalina nastaje ljeti kada se zrak noću hladi pa vodena para iz zraka prelazi u tekuće agregacijsko stanje te ujutro vidimo kapljice na travi i ostalim biljkama i predmetima koji su bili izloženi tijekom noći?Kako nastaje magla? Kako nastaje inje? Kako nastaje mraz? Kako nastaje snijeg?

Na ova pitanja odgovori u kvizu koji je pred tobom.

Odaberi jedan ili više točnih odgovora.

Nakon riješenog kviza riješi vježbe za provjeru znanja ostalih podlekcija koje se nalaze ispod.

5. vježba - Toplinski pojasevi

Označi odgovor na karti i klikni na "Potvrda odgovora".

Ostale vježbe - priroda 6. razred