skolica logo

Google play

Životni put biljaka - U krugu života (priroda 6. razred)

Životni put biljaka - U krugu života (priroda 6. razred)

Vježbe za lakše ponavljanje i učenje gradiva za ispit. Priroda, 6. razred - lekcija Životni put biljaka (U krugu života).

Dvije vježbe.

1. vježba / kviz.

Ovdje možeš vidjeti pitanja koja se nalaze u kvizu. U vježbi se nalaze i ponuđeni odgovori. Tvoj zadatak je odabrati jedan ili više točnih odgovora.

Pitanja u kvizu:

Čime počinje razvoj biljke? Što se najprije razvije iz sjemenke biljke? Što se razvija nakon korijena? Kada se kod mlade biljke razvija cvijet? Zbog čega je cvijet važan organ biljke? Što razmnožavanje omogućuje biljci? Iz čega se ponovo može razviti nova biljka? Gdje se nalazi sjemenka? Čime završava jedan životni ciklus biljke? Kako dijelimo biljke s obzirom na životni vijek? Što znači da je biljka jednogodišnja? U kojim godišnjim dobima uglavnom započinje i završava životni ciklus jednogodišnjih biljaka u umjerenom pojasu? U kojem obliku jednogodišnje biljke preživljavaju zimu? Kada će se iz sjemenke ponovo razviti mlada biljka? Što znači da je biljka dvogodišnja? Što omogućuje takav dvogodišnji životni ciklus kod dvogodišnjih biljaka? Što se događa zeljastim trajnicama tijekom nepovoljnih zimskih uvjeta? Što sadrže podzemni organi zeljastih biljaka? Što se može razviti iz podzemnih organa zeljastih biljaka kada nastupe povoljni uvjeti? Razlikuju li se međusobno životni ciklusi višegodišnjih biljaka? Koliko puta se tijekom životnog vijeka kod većine višegodišnjih biljaka razviju cvjetovi i plodovi? Mogu li se cvjetovi i plodovi kod pojedinih višegodišnjih biljaka ravziti samo jednom u cijelom životnom vijeku? Navedi višegodišnju biljku kod koje se cvjetovi razvijaju samo jednom tijekom životnog vijeka. Što je biljkama omogućilo rasprostranjenost gotovo u svim staništima Zemlje? O čemu ovisi raznolikost i gustoća biljnog pokrova određenog područja? Čime su potaknute promjene u izgledu i ponašanju biljaka (sezonske promjene) tijekom određenog godišnjeg doba? Što ima najveći utjecaj na ponašanje biljaka u umjerenom pojasu? Kako promjena duljine dana te promjene temperature zraka i tla utječe na biljke? U kojim godišnjim dobima su životni uvjeti najpovoljniji? Zašto su u proljeće i ljeti životni uvjeti biljkama najpovoljniji? U kojem razdoblju je intenzivan rast i aktivnost biljke? Kada se pojavljuju listovi i cvjetovi? Kada se razvijaju plodovi sa sjemenkama i u biljnim organima nakupljaju hranjive tvari? Zašto se biljke u jesen počinju pripremati za zimsko mirovanje? Koje drveće i grmlje odbacuje lišće u jesen? Što se događa zeljastim trajnicama u jesen? Zašto se ujesen smaljuje udio vode u biljnim organima? Što se događa s većinom biljaka zimi? Što kod pojedinih biljaka ovisi o duljini dana, odnosno o broju sati dnevnog svjetla? Kako dijelimo biljke ovisno o duljini dana? Kada cvjetaju biljke dugog dana? Kada cvjetaju biljke kratkog dana? Navedi jednu biljku dugog dana i jednu biljku kratkog dana. Što nazivamo dnevno-noćni ritam kod živih bića? Pokazuju li i biljke dnevno-noćni ritam? Kako neke biljke pokazuju dnevno-noćni ritam? Zašto kažemo da živa bića, i biljke, imaju "biološki sat"? Kako smo došli do zaključka da ponašanjem kod dnevno-noćnog ritma upravlja sam organizam? Navedi biljku čija se glavica ritmički zatvara tijekom noći i hladnih kišnih dana, a otvara tijekom toplog i sunčanog dana.

 

 

Nakon riješenog kviza riješi još jednu kratku i laganu vježbu koja se nalazi ispod.

2. vježba - točan redoslijed

Poredaj slike od 1 do 5, od početka do završetka životnog ciklusa biljke paprike.

 

Ostale vježbe - priroda 6. razred