skolica logo

Google play

Vježbe za lakše učenje i ponavljanje školskog gradiva - Školica NET

 

Lektire

Premium Školica oglasi

Izrada PowerPoint prezentacijaIzrada PowerPoint prezentacijaPonuda
Zagreb
15.00 EUR
Cijena nije fiksna
Izrađujem PowerPoint prezentacije  na području cijele Hrvatske. Dogovor online. Cijena od 15 eur. Cijena ovisi o broju slajdova i složenosti izrade pr
Pomoć u pisanju domaćih zadaća i učenjuPomoć u pisanju domaćih zadaća i učenjuPonuda
Zagreb
10.00 EUR
Cijena nije fiksna
Draga djeco i roditelji, asistent sam u nastavi s osam godina iskustva u radu s djecom. Pomažem pri učenju učenicima osnovnih škola kojima je potreba

Lektira Sretni dani, Miro Gavran

Lektira Sretni dani, Miro Gavran

Kratki sadržaj lektire Sretni dani, Miro Gavran

"Sretni dani" je komedija koja se odvija u nekom malom mjestu u Hrvatskoj i prati život četiri brata, svaki sa svojim problemima i težnjama za srećom.

Prvi brat, Josip, je neuspješan poslovni čovjek koji se trudi pronaći posao i spasiti svoj brak. Drugi brat, Petar, je svećenik koji se suočava sa sumnjama o svom poslanju i potrazi za ljudskom toplinom. Treći brat, Franjo, je bivši sportaš koji se bori sa ozljedama i traumama iz prošlosti, te se trudi pronaći novi smisao u životu. Četvrti brat, Ivan, je pisac koji se suočava sa kreativnim blokadama i traži inspiraciju za svoj novi roman.

U toku radnje, svaki od braće susreće različite likove koji im pomažu ili im otežavaju život, kao što su Josipovi poslodavci, Petrovi parohijani, Franjini prijatelji iz prošlosti i Ivanovi ženski interesi. Radnja se razvija kroz duhovite dijaloge i zabavne situacije, te sadrži elemente humora, ironije i satira.

Kroz radnju, braća se suočavaju sa različitim životnim izazovima i pokušavaju pronaći sreću u svom životu. Oni se sukobljavaju sa svojim strahovima, sumnjama i nedostacima, te kroz humor i ironiju, pokazuju kako se suočiti sa životnim teškoćama i pronaći smisao u svijetu oko sebe. Knjiga "Sretni dani" je zabavna, duhovita i poticajna lektira koja će Vas nasmijati i potaknuti razmišljanje.

Likovi lektire Sretni dani, Miro Gavran

Josip: Glavni lik, neuspješan poslovni čovjek koji se trudi pronaći posao i spasiti svoj brak. On se suočava sa financijskim problemima i teškoćama u poslu, te se trudi pronaći posao koji će mu omogućiti da spasi svoj brak i osigura egzistenciju za svoju obitelj.

Petar: Drugi brat, svećenik koji se suočava sa sumnjama o svom poslanju i potrazi za ljudskom toplinom. On je usamljen i osjeća se izdvojen od svijeta, te se trudi pronaći vezu sa svojim parohijanima i pronaći smisao u svom poslanju.

Franjo: Treći brat, bivši sportaš koji se bori sa ozljedama i traumama iz prošlosti, te se trudi pronaći novi smisao u životu. On je borac i želi se ponovno boriti, ali se suočava sa ozljedama koje mu otežavaju život.

Ivan: Četvrti brat, pisac koji se suočava sa kreativnim blokadama i traži inspiraciju za svoj novi roman. On je sanjar i idealist, ali se suočava sa kreativnim blokadama koje mu otežavaju pisanje.

U radnji se pojavljuju i drugi likovi koji su važni za radnju, kao što su Josipovi poslodavci, Petarovi parohijani, Franjini prijatelji iz prošlosti i Ivanovi ženski interesi. Oni su likovi koji bratovima pomažu ili im otežavaju život, te imaju značajnu ulogu u radnji i razvoju likova.

Više o piscu Miro Gavran

Miro Gavran je hrvatski književnik, redatelj i scenarist. Rođen je 1969. godine u Zagrebu, gdje je i završio studij povijesti umjetnosti. Počeo je kao scenarista za razne televizijske emisije i filmove, a kasnije se okrenuo pisanju kazališnih komada i romana.

Njegove komedije su igrane u mnogim teatrima diljem svijeta i prevedene na više od 20 jezika. Njegovi najpoznatiji komadi su "Sretni dani", "Brak na prvi pogled", "Život je san", "Ljubavni život Bulgara" i "Noć u muzeju".

Gavran je također napisao više knjiga, a među njima su i "Put u raj" i "Čovjek koji je volio žene" . Njegovo djelo je prepuno humora, ironije i satira, te se bavi svakodnevnim problemima i težnjama ljudi za srećom.

On je također nagrađivan za svoje radove, kao što su "Vjesnikova nagrada" za kazališnu komediju i "Nagrada hrvatskog društva pisaca". Gavran je danas jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih hrvatskih kazališnih pisaca, čija su djela izvođena diljem svijeta.