skolica logo

Google play

 

Premium Školica oglasi

Nudim pomoć u izradi PowerPoint prezentacija iz gradiva osnovne škole na području cijele Hrvatske. Dogovor online. Cijena ovisi o broju slajdova i slo

Titanic - nepotopivi brod

Titanic - nepotopivi brod

RMS Titanic bio je najveći brod u povijesti kad su ga izgradili - bio je dugačak 269 metara, visok 53 a mogao je primiti 3000 ljudi. Odmah su ga proglasUi nepotopivim i to prije prve plovidbe.

 

I što se dogodilo na plovidbi?

Potopio se, naravno!

Titanic je udario u ledeni brijeg u Atlantskome oceanu, tri sata poslije pukao je na pola i nestao u morskim dubinama. Kad se dogodila havarija, nitko još nije bio svjestan kakva ih katastrofa čeka i bilo je kobnih pogrešaka. Kao prvo, nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje, tek je trećina putnika moglo stati u njih. Kao drugo, prvi čamac koji se spustio u ocean nije bio niti do pola ispunjen!

Bilo je dovoljno prsluka za spašavanje na brodu, ali nisu bili previše korisni jer je ocean bio strahovito hladan.

Naravno, zato plutaju ledeni bregovi po tome dijelu svijeta! U toj čuvenoj brodskoj nesreći živote je izgubilo oko 1500 ljudi. U Čamce su prvo stavljali žene i djecu, a navodno su jedan mačak i njegov osobni batler ostali na glavnoj palubi i čekali da brod potone na dno ledenoga Atlantika.

Ostale zanimljivosti